Nollspantet

Nu börjar något helt nytt i bygget. Spant. Den gamla ekan var byggd med ett kraftigt spant i mitten, resten var basade tunnare ekspant. Jag inser att en viktig funktion för mittspantet är att se till att ekan inte drar ihop sig på mitten och blir smalare, eller tvärtom. Något måste se till att ekan behåller sin form.

Ett alternativ är att skruva fast en roddartoft mitt i båten, och låta den dubblera även för att hålla bredden. Men, den gamla ekan var byggd så här, med ett kraftigt spant och lös toft.

Nu ställs jag inför ett nytt problem. Hur får jag till ett sånt här spant? Det ska ju passa in mot samtliga bord och dessutom sitta ihop. Jag väljer att såga ut formen ungefärligen av överblivna bordläggningsplankor, 13 mm. Limmar jag ihop dem så borde det bli ungefär lagom tjockt.

Så här långt gick det ganska bra. Men nu behöver jag hyvla in det överallt, så det blir rätt. Jag får prova många gånger innan det känns tillräckligt bra.

Jag passar på att fräsa kanterna, bara för att få det lite vackrare. Notera att jag lämnar en plan yta längst ut mot bordläggningen på var sida, där ska det komma ett knä så småningom.

Kanske jag skulle ha gjort spantet först och låtit det ersätta mallen? Detta får jag undersöka om det blir en ny eka någon gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *