Durkar och relingslister

Hur gör man durkar? Återigen står jag inför ett klurigt problem. Durkarna ska jag vara platta och passa in mot ett minst sagt böjt skrov. Dessutom sitter en massa spant i vägen och överallt en mängd kopparnitar.

Jag provar att ta tekniken till hjälp i form av ett laservattenpass.

Det visar sig vara sådär. Jag får en grov uppskattning av var durkarna hamnar, men inte mer än så. ”Prova med ögonmått och synvinkel” visar sig vara ett bättre tips. Jag börjar med två små reglar som durkarna ska vila på, och sen börjar jag passa in överblivna bitar från bordläggningen. Många provningar blir det.

Jag sågar ut för spanten, och hugger bort med stämjärn. Och hyvlar sneda passningar mot borden.

Antalet durkar per timme är lågt, kan man säga. Men så småningom får jag några på plats. Det är i vart fall vackert trä i dem!

Det här var så jobbigt att jag behöver lite omväxling. Jag passar på att sätta dit relingslister i stället. Jag hyvlar ner lister till 15 x30 mm och skruvar på plats, med lite avfasning i för och akter. Det går ganska snabbt. När de är på plats ser ekan verkligen ut som en båt. Det här känns bra.

Med tiden blir även durkarna färdiga, en efter en. Längst i akter borrar jag ett hål för att lätt kunna ta upp durken för att ösa.

När jag ändå håller på så passar jag på att sätta dit ett stöd för roddtoften, så såg det ju ut på den gamla ekan. Den sista spillbiten från bordläggningen får bli toft. Den är inte så svag som den ser ut, på undersidan sitter en förstärkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *