Inpassning av bordet

Varje moment är nytt för mig. Nu ska bordet passas in på sin plats. För- och akterspegel har fått sin ungefärliga form där bordet ska sitta, men de måste finjusteras. Ytorna måste bli helt plana, så bordet sluter tätt mot dem.

058-kopiera

Kölbordet måste hyvlas till, så det nya bordet ligger plant mot det. Båten är ju rund, så det går ju inte att bara lägga dit ett bord lite lagom omlott med det förra. Jag måste fasa av det bord som redan sitter på plats. En liten putshyvel är det bästa verktyget för detta, inbillar jag mig, men arbetsställningen är verkligen inte den bästa.

064 kopiera

061 kopiera

Jag tror att det enda sättet är att vara noggrann, i brist på rutin. Det är ju ofta så att när man är van, så vet man var man kan slarva och var man måste vara noga. Det vet inte jag. Men det börjar arta sig.

076

Bordet sitter rätt bra i aktern, till slut.

083

084-kopiera

Men, men. Bordet är långt. Det ska passa hela vägen. Jag fortsätter med passningen mot förspegeln. Det är en hel del att göra, som synes.

004

Jag hyvlar och hyvlar, och till slut blir det rätt bra.

018-kopiera

017

015

Nu återstår resten av bordet. Hela vägen från för till akter ska det hyvlas till, lanning kallas det. Överlappet ska vara 22 mm brett, och vinkeln ska passa till den rundning båten ska ha. En mätsticka är till stor hjälp.

027-kopiera

023-kopiera

Hyvlingen gick lättare än jag hade trott. Ylva var noga med att det inte ska gå att få in ett bladmått mellan borden. Men många hyvelspån blev det.

017

039

Nästa steg blir att nita ihop borden. Spännande!

 

 

5 reaktioner till “Inpassning av bordet”

 1. Båtbygget har legat nere under sommaren, segling med storbåten har tagit sin tid. Och så har jag väntat på att det ska bli lagom kallt och trivsamt i båtbyggeriet, runt noll sådär 🙂

 2. Hej.
  Hittade er o ert båt byggeri på internet. Väldigt trevlig modell. Finns båten uppmätt och på ritning så undrar jag om det på något sätt går att införskaffa dessa. Bygger inte båt själv, ännu. Men håller på o söka information och kanske hamnar där till sist vilket är mitt mål.
  Ingemar 070-513 47 72

  1. Hej!
   Trevligt!
   Du hittar lite mer material i de första bloginläggen från december 2015, ”Mätning”, ”Linjer” och ”Ännu bättre linjer”. Mätresultaten finns på ett excelblad som man når från ”Läs även” under just ”Mätresultat”.
   Vi ritade upp linjerna i full skala på byggskivor, de har jag i garaget just nu.
   Jag kan verkligen rekommendera projektet, det är en synnerligen intressant uppgift. Jag håller precis på att starta upp inför hösten igen.
   Försöker kontakta dig per mail.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *