Mallar

Ekan ska byggas runt ett antal mallar, tre stycken tyckte Ylva skulle vara lagom. Alla våra mödosamt utritade linjer ska sammanfattas i dessa mallar.

Boken jag köpte har ett trevligt tips på hur man kan överföra linjerna på ritningen till brädbitarna som ska bli mallar. Jag hade tänkt mig att kopiera dem till stora pappersark, och sen försöka rita av dem på träbitarna. Men här kommer ett fiffigare sätt.

Man börjar med att lägga spik- eller skruvskallar längs den linje man ska kopiera. I vårt fall är ligger den 13 mm innanför den gröna linjen på ritningen. (Varför?  Bordläggningen ska bli 13 mm, mallen ska sitta på insidan).

012

Nästa steg är att försiktigt lägga dit plankan. Och sen trampa på den. Hårt.

014 015 016

Linjen syns tydligt, det är bara att förbinda märkena med varandra. Även här använde jag lattorna för att få mjuka linjer. Bandsågen gav inte helt bra sågning, jag fick lov att börja träna mig på hyvlingen med den lilla stöthyveln. Inte helt lätt för en nybörjare. Men en sak har jag förstått. Det blir ingen eka utan en massa hyvelspån. Det är lika bra att börja träna.

007

Klart! Tre mallar redo att användas. De verkar stadiga, kan nog räcka till många ekor.

022

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *