Båtvirke

Den stora frågan, ”hur ska jag få tag i båtvirke?” löstes enkelt av  arbetslaget Norra Roslagen.

Arbetslaget ordnade sitt traditionella julbord i båtbyggeriet, och jag hade turen att få sitta hela kvällen och prata mallning och hyvling av bord, olika sätt att avsluta klinkbord i fören och annat nyttigt, med en medlem som börjat som båtbyggare i Östhammar strax efter kriget. Han hade mycket kunskap att förmedla. Och visst var julbordet vackert dekorerat?

001

Men, arbetslaget har också ett utomordentligt virkesförråd. Längst upp, längst in på hyllan i förrådet ligger tre/kvart-tums furuplankor, perfekta för en rundeka. Som medlem var jag välkommen att köpa tillräckligt för en eka, förrådet räcker ett tag ändå.

069

Bordläggningen på vår gamla eka är 13 mm, så det blir lagom att hyvla ner plankorna några mm. Just den här plankan la vi åt sidan, kvistar i ena änden och en spricka i den andra.

009 kopiera

Efter lite letande så hittade vi tillräckligt för elva bord. Ett kölbord och fem på var sida. Dessutom hittade vi en 35 mm ekplanka för för- och akterspegel. På vår gamla eka är de gjorda i furu, men Ylva tycker att det ska vara ek. Så håller de längre. Det ligger nog något i det, på den gamla ekan är en av de allvarligaste skadorna att borden släppt från akterspegeln. Alltså frångår vi traditionen från Gräsö och väljer ek.

Det blev en fin hög plank, redo för avhämtning. Notera att plankorna är böjda, passar bra att måtta ut bord från. Två av plankorna är breda nog för två bord var, om man pusslar lite.

012 kopiera 013 kopiera

Detta ska bli en eka!

Men först måste de hyvlas. Två alternativ finns, antingen hyvla alltihop på plats hos arbetslaget, eller så ta hem dem till Uppsala och hyvla allteftersom. Min hyvel klarar bara 25 cm bredd, men ett tillsågat bord borde gå bra. Borden blir nog max 15 cm, sådär.

Visserligen kan jag inte ställa hyveln i garaget där jag ska bygga, där det saknas trefas, så jag får ta hem borden allteftersom och hyvla dem. Det blir nog enklare ändå, att hyvla innan jag sågar skulle göra att väldigt mycket mer måste hyvlas bort.

 

En kommentar till “Båtvirke”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *