Första bordet

Nu är det skarpt läge!

För första gången ska jag faktiskt göra något som ska bli en del av ekan. Hittills har det varit mallar och ställningar som gällt.

Med viss bävan letar jag fram den planka som vi utsåg till kölplanka, när vi letade fram virke. Den är rätt smal. Speciellt på ena sidan räcker nog inte bredden riktigt till. Å andra sidan ska jag hyvla ner tjockleken en hel del, så det bör gå bra.

033 kopiera

En laserlinjal får hjälpa till att markera en mittlinje. Jag gissar att det borde vara lämpligt att utgå från en rät linje för ekan. Ekan ska ju gärna bli rak.

Den bredaste delen av plankan får bli akterut.

034 kopiera

Jag ringer ut till Gräsö och ber om hjälp att komplettera med mått av kölbordet på den gamla ekan. Bredden på bordet är vid akterspegeln: 140 mm, 1 m föröver: 152 mm, 2 m föröver: 144 mm, 3 m föröver: 104 mm och vid förspegeln 80 mm. Måtten sätts ut på båda sidor om mittlinjen, och sen används en glasfiberlatta som ri för att få jämna linjer. Måtten verkar stämma bra, det blir en fin kurva.

035 kopiera

Men nu grips av jag av kalla fötter (ja delvis bokstavligen, det är runt noll grader i lokalen). Nästa steg är att sätta plankan till bandsågen och såga ut profilen. Jag måste samla lite mod och eftertanke innan dess.

Som alltid när man gör något för första gången, så gör man det i tanken först. Den som är rutinerad vet ju hur han ska göra, men så icke jag. Jag funderar på hur jag ska hyvla till formen av bordet, och, inte minst, hur jag ska få till nästa bord. Avslutningarna i för och akter verkar luriga. Det finns flera olika sätt att göra detta på, vår gamla eka har en sned fals mellan borden. Jag ska se om det går att kopiera den.

Om man tittar noga på fotot så ser man skarvarna under mossan.

061

För mig ser det här svårt ut. Ylva föreslår att jag ska öva på några plankbitar först. Det låter som en bra idé.

4 reaktioner till “Första bordet”

  1. Hej igen,
    Jag har hittat bloggen och det var rolig läsning med fina bilder. Vilket projekt du har framför dig med att bygga ekan, det skall vi följa!
    Lycka till Lennart båtbyggare!

    1. Med såna måttagare! Tack!

      När ekan är klar kan du när som helst lyfta på durkarna, titta på mittbordet och tänka ”jaja, det där står jag för”. Bara en sån sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *