Bordsindelning

Nu när relingslinjen verkar vara bra så tänker jag markera hur varje bord ska vara. Det borde ge en bra bild av hur borden ser ut, om de böjer sig vackert. Och det borde vara en hjälp när jag ska malla av borden på plankorna.

Jag delar in avståndet mellan relingslisten översida och kölplankan i fem lika stora delar. Det får åtminstone bli utgångspunkten. Alla borden bör ju se ungefär lika breda ut, i varje fall ovanför vattenlinjen. Det översta bordet får en relingslist utanpå sig, men å andra sidan döljs de andra borden av överlappet från bordet ovanför. Det ena borde vara lika stort som det andra. En jämn uppdelning i fem lika stora delar verkar kunna bli rätt.

Titta noga så syns markeringen på mallen.

063

 

Jag skruvar dit listerna en i taget, med början från relingen.

 

062

Vid för- och akterspegeln inser jag att jag måste såga ner dem närmare den slutgiltiga formen, för att bättre kunna se hur linjerna kommer att gå.

067

071

Efter lite justeringar, speciellt i för och akter, så tycker jag att ser rätt bra ut. Ylva undrade om jag inte skulle ha lite bredare bord i botten, och något smalare upptill. Det skulle antagligen bli lite vackrare, men å andra sidan blir nog borden ändå upp till 200 mm breda. Det kan bli svårt nog att såga ut dem.

Nu syns formen på ekan. Jag tycker att man kan se släktskapet med ursprunget.

074

072

 

 

4 reaktioner till “Bordsindelning”

 1. Det ser ju ut som en eka ju! Spännande! Du ska inte prova att sjösätta den redan nu, trät sväller väl? 😉

  Finns det något speciellt skäl till att du inte sågar ner speglarna hela vägen på en gång?

  1. Bra idé, borde funka!
   Ja, det finns ett speciellt skäl: feghet. Jag vågar inte såga för mycket. Det ska ju vara rätt vinkel mot nästa mall, och plana ytor som passar borden. Min plan är att såga allteftersom jag sätter dit bord, så ser jag hur det ser ut i verkligheten. Jag har större handlingsfrihet att såga ner än att lägga till…

 2. Hej
  En fantastisk hemsida för ett båt bygge.
  Eftersom jag har min cykel stående i det garage som du är ett båtvarv följer jag utvecklingen kontinuerligt och med spänning. Det ser lovande ut och går sakta men säkert framåt. Uppskattar den noggranna dokumentationen som kan komma väl till pass när ekan väl är klar. För det bli väl någon form av skrift om en ekas tillblivelse när den tiden kommer.
  Lennart, tror att du har rätt i försiktighetsprincipen när det gäller både akter- och förspegel.
  Hälsar Anders. Hyresgästen på plan två.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *