Besök hos arbetslaget

Jag börjar så smått förstå vilket projekt jag har gett mig in i. Detta är inte enkelt! Jag behöver lite hjälp och stöd.

Ett besök hos Norra Roslagens Arbetslag är precis vad jag behöver. En onsdagskväll tar jag bilen från Uppsala ut till Färgärde utanför Östhammar.

Arbetslaget har arbetskväll varje onsdag, så också denna kväll. De största projekten för kvällen är fortsatt bygge av årets lottbåt, en rundeka, samt limning av en större mast i granlamell. Ja, och så strykning av en eka med tjära. Det kan vara att man gjorde det bara för doftens skull.

Lottbåten var i ungefär samma läge som mitt bygge. Några fler bord var på plats, men på det stora hela rätt lika. Det var jättenyttigt. Jag hjälpte till med nitning, och fick en hel massa goda råd och insikter på köpet. En av dessa lärdomar var att såga ut två bord samtidigt. Styrbord och babord ska ju vara lika. Även om man sågar dem var för sig, så ska de ju följa samma mall. Sen kan man med fördel hyvla till dem hopsatta, så de blir exakt lika. Enklare!

En annan insikt var att man mycket väl kan hyvla till nästa lanning redan innan man monterar ett bord. Jag låg på rygg vid min båt och hyvlade lanningen på det bord som redan satt på plats. Det är ju väsentligt enklare att stå vid en bänk och hyvla. Det hade jag inte insett, men något som är lämpligt att ta efter.

Vidare så borrade man för nitarna uppifrån istället för, som jag hade gjort, huka under båten och borra utifrån. Enklare, det med.

Men, en annan skillnad är fasningen i för och akter. Borden ska hyvlas till, så de går ihop till en ganska slät yta längst fram och bak. På arbetslagets båt är detta gjort som en slät fasning.

003 002

Men, på orginalet till min båt är det utfört som en fas i tre steg. Om man tittar noga på bilden nedan så syns detta.

061

060

Jag vet inte hur jag ska göra, det verkar klart svårare att göra en sån här fas. Ylva tycker att jag ska prova, men först göra minst två försök innan jag gör en fas i skarpt läge på båten. Antagligen blir det så.

Efter lite kaffe och småprat åkte jag hem i mörkret, stärkt både till kunskap och självförtroende.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *