Att fasa ihop två bord i för och akter

Jag gör som Ylva rekommenderade, jag bestämmer mig för att göra två försök på skräpvirke innan jag ger mig på riktiga bord. Planen är att använda falshyveln för att hyvla ner det ena bordet till hälften vid för- och akterspegel, så att nästa bord också kan hyvlas ner till hälften och ge en slät yta. Enkelt.

Nja, det fanns många fallgropar. En falshyvel är gjord så att den kan hyvla ända ut i sidan. På så sätt hyvlar man ner en jämn och vacker fals. Ja, om man inte slinter förstås, eller har ställt hyvelbladet en aning för långt in. Då blir det inte vackert. Jag vet, numera. Det var en god idé att göra två provbitar.

Inte ens den andra blev speciellt bra.

007

Men, vad värre är, jag inser att det här inte kommer att fungera. Ylva föreslog att jag ska försänka skruvarna vid för- och akterspegel, och sätta en träplugg utanpå. Det kommer inte att gå, om jag gör en sån här fals, till hälften. Det blir helt enkelt för lite material kvar i det utanpåliggande bordet. Det finns inte plats för en försänkning och en plugg.

Jag grunnar på hur jag ska göra. Lösningen får bli att hyvla mer på det undre bordet och låta det övre vara tjockare. Då kanske det finns plats för en försänkning och en plugg. Men det blir en helt annan falsning, inte alls den jag har tänkt mig. Möjligen blir det enklare. Vi får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *