Tips och tricks

Jag behöver lite stöd och hjälp. Ett besök hos arbetslaget är precis vad jag behöver. Trots hårda vindar och snöfall tar vi oss ut till Östhammar, en kompis och jag. (Det visar sig att under dygnet så registrerar Östersjön sin hittills högsta våg, på 14,2 m. Busväder, med andra ord).

Mycket riktigt, jag får svar på en mängd frågor och får en massa goda idéer. Ett tips är att skruva fast böjda reglar på för- och akterspeglarna, för att fästa tvingar i. Ett enkelt sätt att hålla borden på plats när man jobbar med dem.

005 kopiera

”Men blir det inte skruvhål i förspegeln?”, säger jag. ”Jo, och… ?”. Ja, precis, vad gör det. Enkelt och synnerligen praktiskt. Jag har medvetet låtit bli att ta några bilder av mina arrangemang med ett halvdussin tvingar på alla ledder, för att åstadkomma samma sak.

Jag lärde mig en sak till, som är betydligt svårare att tänka sig in i. Ett av borden på båten som byggs därute följde inte mallen på rätt sätt. Det lutade för mycket utåt eller inåt på mitten. ”Bordet är för rakt, det måste hyvlas med en större böj.” Hur hänger detta ihop? Jag var tvungen att se det i verkligheten för att förstå. Men, man kan tänka sig följande:

Antag att bordet är fäst bara i för och akter (det går ju bra med fästena ovan). Om man skjuter bordet lite uppåt eller neråt på mitten så kommer det ju samtidigt att vrida sig runt sin längdaxel. Uppåt så går överkant in mot mallen, neråt så går underkant in. Att lyfta bordet uppåt är detsamma som att hyvla till det med större böj.

Enkelt? Nej, men det stämmer när man provar i verkligheten. Mycket intressant. Det innebär att det är viktigt hur mallbrädan ligger när man ritar av hur bordet ska se ut. Jag får tänka extra noga på det för nästa par bord.

Ytterligare en fråga får jag svar på. ”Ska spanten sitta lodrätt, eller ska de vara vinkelräta mot kölplankan i förskeppet?” Om man tittar noga på bilderna av den gamla ekan, så lutar spanten akterut i förskeppet, det vill säga det senare alternativet.

043

”Nja,” säger arbetslaget, ”det blir inte lika fint. Det är svårare att sätta dem lodrätt, men det blir snyggare.” Jo, det är klart, ska de sitta rakt upp måste de skjuvas och antagligen snedhyvlas. Men, varför inte, projektet är ju inte på något sätt enkelt ändå. Det får bli lodräta spant.

Varför är detta viktigt, det dröjer ju länge innan spanten ska på plats? Jo, nitraderna ska ju sitta mellan spanten, två rader mellan varje spantpar. När nästa bord ska nitas måste jag veta.

Vi tar oss helskinnade hem i busvädret. Jag är känner mig nöjd och belåten. Det har varit lika trivsamt som lärorikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *