Korta och långa arbetspass

Nu tycker jag att jag äntligen är redo för bord nummer fyra och fem. De tre första får sitta där de sitter och vara nöjda med det.

Jag börjar tro att detta ska gå fort. Nu har jag gjort tre bord, och borde kunna få upp farten på arbetet.

Men icke så. Det visar sig att när jag har arbetat någon timme, så har jag fyllt huvudet med så många frågor att det inte ryms fler. Jag består av frågetecken. Det är så mycket som är nytt. Jag måste stanna upp och låta frågorna bearbetas i lugn och ro. Jag inser att risken att göra fel blir för stor om jag hastar på med arbetet utan att veta vad jag gör.

Frågorna löser sig ofta när de får lite tid på sig. Många dyker upp på nätterna om jag vaknar till. Kanske är det så att större delen av båtbygget sker nattetid, när jag vrider och vänder på frågetecknen. Jag är ju nybörjare och får lov att reda ut det mesta efter hand.

Vad är det för frågor jag brottas med? Ja, det är allt möjligt, stort som smått, självklarheter och klurigheter. Den som har byggt båtar tycker nog att det inte är mycket att grubbla på. Men det är första gången för mig.

Hur ska jag ställa in hyvelbladet i falshyveln för att få en jämn fals som inte vidgar sig där jag inte vill ha den bredare? Hur brett jag ska såga till ett bord utifrån min mall? Ska jag putsa mer på lanningen eller vara nöjd? Vilken vinkel ska jag försöka få på förspegeln för att få bra passning? Det är tur att jag inte alltid sover tungt på nätterna, hur skulle jag annars få tid att svara på allt detta!

Men jag ger mig i alla fall till att såga ut två identiska bord, nummer fyra och fem. Fast några långa arbetspass blir det ännu inte.

017

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *