Montera förspegel

Överbliven epoxi från fogarna behöver tas bort med stämjärn, och ytorna måste hyvlas för att bli jämna.  Maskinhyveln är inte bred nog, så handhyvling är det som återstår. Inte helt lätt om man är ovan, visar det sig.

070 kopiera

Efter ett tag inser jag att vassa verktyg gör skillnad. Ett japanskt vattenbryne gör underverk.

078

Förspegeln ska monteras med ett knä mot kölplankan. Jag mäter upp vinkeln med en smygvinkel från ritningarna vi gjorde i full skala, och sågar ut en lämplig bit ur en gammal bänkskiva i ek.

032 kopiera

035

Det blir vackert, men jag inser att limfogarna i skivan inte är att lita på. Det får bli ett övningsknä. Fortsätter jag så här kommer jag att ha byggt två ekor innan jag är klar.

050

Men inte nog med att jag behöver ett knä, jag måste göra ett urtag för bottenplankan i förstäven. Urtaget ska ha rätt vinkel (samma som för knät) och dessutom vara avsmalnande förut, 79 mm  respektive 77 mm. Det är väldigt snett, och på alla ledder!

053

Jag sågar försiktigt ut snitten på sidorna och knackar bort materialet. Och provar på ekan. Och knackar.

055

056

Till slut är jag nöjd!

061

Underkänt. Jag har mms:at en bild till Ylva. Bättre måste det bli. Ny mätning, ny knackning. Men det blir faktiskt bättre. Nu står förspegeln på sin plats utan stöd, bara av presspassning.

069

Jag placerar förspegeln på plats och riktar upp den med en lina och lod.

066 kopiera

Två stöttor får hjälpa till med stabiliteten. Knät placerar jag på sin plats och borrar framifrån, med tanke att sedan täcka skruvskallen med en plugg.

080 kopiera

Ett steg till är klart.

086

4 reaktioner till “Montera förspegel”

    1. Nja, det är nog egentligen tvärtom. Ju mer jag gör desto mer ser jag som jag inte kan.
      Men det är nog egentligen hela grejen med projektet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *