Speglar

 

Ekan har inte bara en akterspegel, även i fören slutar båten med en spegel. Det är dags att ge sig på dem nu.

Bland virket vi fick tag på, så finns en ekplanka, ungefär 35 mm tjock. Den har lite kvistar här och där, och några sprickor. Det betyder att vi får pussla en hel del för att få ut virke till speglarna. Jag får lära mig att ytveden på ek är dålig. Den känns igen på att den är ljusare i färgen.

011

Vi inser att det får bli en skarv på förspegeln och två på akterspegeln. Men då ska det nog fungera. Bitarna kommer att limmas med epoxi, det bör bli starkt.

Bitarna sågas grovt ut med klinga, och sen finare med bandsågen. Bandsågen tar bort mindre material från fogarna. Vi lämnar ett par centimeter runt om för att kunna hantera att speglarna faktiskt är bredare inåt båten. Den slutgiltiga formen ska de få allteftersom vi bordlägger.

009 kopiera

015 kopiera

Ytorna och limkanterna hyvlas med maskinhyveln.

022 kopiera

091

Jag tyckte att resultatet så här långt såg väldigt fint och slätt ut.

024 kopiera

Sen är dags för limning. Kletigt, men det går.

088

En del härdare på tio delar bas.

090

029 kopiera

Men någonting har gått fel.

Fogarna blev inte tillräckligt bra. Titta på glipan på den här bilden. Klicka på bilden för att se den i högre upplösning. (Den blir inte vackrare för det.)

030

Det blir till att börja om. Jag kontrollerar hyveln och inser att jag lyckats rubba hyvelborden när jag flyttade hit hyveln. Den ger vackra, böjda ytor. En justering behövs. Sen ett nytt snitt, ny hyvling, ny limning.

043

Att såga itu förspegeln ser enkelt ut på bilden, men det var hemskt.

049

Men visst ser resultatet godkänt ut?

En kommentar till “Speglar”

  1. Det var rackarn va många bilder det blivit sedan jag var inne och tittade sist. Har du hela tiden en fotograf tillhands?
    Det är fantastisikt att du dokumentarar allt så in i minsta detalj _ och roligt att följa
    T. Fries

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *