Bord nummer tre

Så var det dags att göra ett likadant bord som sist, fast på babords sida. Jag hade mallat av det förra, men inte tänkt på att jag borde hyvla båda två samtidigt. Det gör att jag får lite mer osäkerhet om de blir lika på båda sidor. Men till nästa omgång bord vet jag bättre.

Jag sågar ut det, hyvlar ner det till rätt tjocklek och hyvlar ner kanten, precis som sist. Ögonmåttet får tjänstgöra för att få en vacker böj utan överraskningar.

Men, nu har jag lärt mig att hyvla nästa lanning innan jag monterar bordet. Och en enkel arbetsbänk gör att jag kan arbeta i rätt höjd. Mycket enklare. Ja, arbetsbänken består av en trappstege och två lister. Men, det fungerar.

002

Om man tittar noga på bilden så ser man lanningen. Jag är lite konservativ, så antagligen får jag bättra på den på plats. Men, som man sa på arbetslaget, påläggshyveln fungerar så dåligt.

046 045

Det blir mycket spånor. Mer spån än båt.

001

Nu är det dags att fästa bordet på plats, redo för nitning.

040009010011

Nitning som förut, jag börjar på mitten och arbetar mig omväxlande ut åt ändarna. Jag får in en metod att få till en nit utan hjälpreda. Tyvärr inte förrän jag har gått igenom hela bordet. Men det ser rätt bra ut ändå.

013 014016

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *